duminică, 10 septembrie 2017

Recenzie Când înflorește liliacul- Martha Hall Kelly


Când înflorește liliacul nu este numai o carte, este o odă în proză închinată femeilor puternice, femeilor care au suferit din cauza unui război și a unui Hitler nemilos și avar de putere .

 Încă nu m-am hotărât dacă și Herta face parte din această categorie de femei. Da, ok, la începutul cărții am fost revoltată de nedreptatea care i se face, dar deciziile pe care le ia pe parcurs m-au adus în postura să o văd ca pe un personaj negativ. O persoană care pune dorința de a profesa mai presus de omenire, iar patriotismul mai important decât dreptatea,nu cred că merită să fie privită altfel. Am înțeles însă, de ce autoarea a hotărât să ne prezinte și povestea Hertei, pentru că povestea Hertei în antiteză cu cea a Kasiei a scos în evidență trăsăturile și nedreptățile care li s-au făcut femeilor care au fost închise în lagăr.

Herta Oberheuser a studiat medicina și își dorea să ajungă chirurg. Fiind femeie și trăind într-o perioadă în care acestea încă mai erau considerate bune doar să stea la cratiță și să aibă grijă de copii, singura profesie pe care putea să o urmeze fiind cea de dermatolog. Cu un tată bolnav de cancer și din lipsa baniilor acceptă să lucreze într-un lagăr. La început este revoltată de nedreptățile la care sunt supuse femeile, dar cu timpul femeia sufletistă de la început este înlocuită de un monstru care face experimente pe ființe nevinovate, Kasia fiind unul dintre cobai ei.

 Kasia Kuzmerick avea doar 17 ani când germanii conduși de Hitler i-au atacat țara, și anume Polonia. Vârsta fragedă, dar și fiorul primei iubiri o împing pe aceasta să se înroleze într-o grupare numită "Rezistența". La început primește misiuni ușoare pe care le îndeplinește cu brio, dar din dorința de a crește în ochii lui Pietrik, băiatul de care era îndrăgostită, acceptă o misiune a cărui final se termină prost nu numai pentru ea, ci și pentru mama și sora ei Zuzanna, dar și pentru Pietrik și Luiza, soră lui.
 "Cum am putut să fac în așa fel încât să fim toți arestați? Una era să sufăr singură din cauza propriei prostii și altceva să-i iau cu mine pe toți cei pe care îi iubesc." 
 După ce sunt separate femeile de bărbați, Kasia împreună cu celelalte femei ajung în lagăr, locul unde vor trece prin umilințe și orori greu de imaginat vreodată. Dorința de răzbunare este singurul lucru care o ajută să treacă peste toate, chiar și peste un experiment medical la care este supusă fără aprobarea ei.

Ca urmare a acestui experiment, destinul Katiei se intersectează cu cel al lui Caroline, femeia care îi oferă șansa să fie ca la început, dar să se și răzbune pe cea care a adus-o în această condiție, pe Herta.

 Caroline Ferriday  este funcționar la consulatul francez și își iubește meseria, o dragoste care i-a fost transmisă de la bunica ei. Iubește să ajute oamenii, dar această fericire pe care o simte este umbrită de faptul că până la vârsta de 35 de ani nu a găsit un bărbat care s-o iubească și să-i dăruiască mult visatul copil. Lucrurile păr să se schimbe în bine când în viața ei apare Paul- un actor, dar și în cazul lui există un impediment, este căsătorit. Cu toate astea cei doi dau frâu liber sentimentelor , dar visul frumos se transformă într-un coșmar când Paul este nevoit să plece să-și ajute soția, care evreică fiind, din cauza războiului nu poate să obțină viza să vină în America.  Curând Caroline află că acesta împreună cu Rena, soția lui, au fost capturați de naziști și închiși în lagăre.
 
 Dacă mai există o a doua șansă pentru Caroline și Kasia la fericire și care va fi destinul Herței veți află citind această minunată carte. Cei care cunosc istorie și știu cam cu ce se mănâncă al doilea război mondial, cunosc cât de cât deznodământul, mai ales că această carte este inspirată din fapte reale.
"Nota autoarei   
Caroline Ferriday și Herta Oberheuser au existat în realitate. Personajele Kasia Kuzmerick și sora ei Zuzanna se bazează pe Nina Iwanska și sora ei medic Krystyna, ambele operate în lagăr." 

Cărțile cu și despre război te marchează indiferent cât de puternic și tare încerci să fii. Iar dacă mai întâlnești și asfel de scene, cu siguranță vei simții fiori pe șira spinării.
"Panglica de celofan a crestat pometele doamnei Mikelsky și, după o privire rapidă aruncată Irmei, Binz s-a aplecat și a desfăcut lesa câinelui. Adelige a rămas nemișcată la început, apoi, la țârâitul dispozitivului lui Binz, s-a repezit la doamna Mikelsky, cu urechile date pe spate, cu dinții dezgoliți. Câinele și-a încleștat dinții în jurul mâinii doamne Mikelsky, a scuturat-o dintr-o parte în altă, și a tras-o pe profesoara mea în genunchi. Mârâiturile câinelui au răsunat în Platz când s-a repezit și a mușcat din gulerul doamnei Mikelsky și a trântit-o în zăpadă." 
Atâta cruzime te face să apreciezi mai mult ceea ce ai . Chiar dacă nu avem parte de o viață lipsită de griji, bucuria că nu trăim asfel de vremuri compensează.

 Această carte merită mai mult de cinci stele și o recomand din toată inima, indiferent dacă sunteți pasionați de istorie, cartea Când înflorește liliacul este o adevărată carte motivațională, o lecție de viață.

16 comentarii:

 1. O recenzie minunată si o carte deosebită!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Imi place mult prezentarea ta si daca nu as fi citit-o, as face rost de ea.

   Ștergere
  2. Tu ai fost cea care m-a convins sa citesc si aceasta carte. In materie de carti te pricepi foarte bine sa alegi numai carti bune :*

   Ștergere
 2. O carte care își așteaptă rândul la citit. Foarte interesantă recenzia.

  RăspundețiȘtergere
 3. Atunci nu-mi ramane decat sa-ti urez lectura placuta si astept sa vad ce parere 😍😍😍

  RăspundețiȘtergere
 4. Am citit cu sufletul la gura articolul tau. Am trecut cartea pe lista de lectura pentru ca vreau sa o citesc si eu cat mai curand! Multumesc pentru recomandare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ti-o recomand din toata inima. O carte care cu siguranta merita sa fie citita

   Ștergere
 5. Tot mai curioasa sunt de cartea asta. Pare tare interesanta. ;) Felicitari pentru recenzie!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc Catalina si sper sa citesti cat mai curand aceasta carte, pentru ca merita . :)

   Ștergere
 6. Am mai auzit de cartea asta dar sincera sa fiu nu cred ca as avea puterea, taria, s-o citesc :(

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asta as fi spus si eu pana sa citesc aceasta carte, dar acum sunt foarte fericita pentru decizia pe care am luat-o

   Ștergere
 7. Mi se par foarte serioase cartile despre razboi si perioade in care femeile erau desconsiderate, cam in contrast cu convingerile mele aceste carti. Cred ca ma fac sa pretuiesc mai mult epoca in care traiesc ;)
  paolaivan.ro

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, chiat daca viata noastra nu e roz, nu se compara cu vietile pe care le-au dus oamenii in acea perioada

   Ștergere
 8. Probabil ca dincolo de cateva tușe imaginare, cartea se vrea o carte document despre perioada aceea neagra pentru cei care au trecut prin lagar, prin razboi...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, este o carte care ne prezinta partea urata a acelei perioade.

   Ștergere