marți, 20 iunie 2017

O fată din bucăți de Kathleen Glasgow Recenzie

Titlul : O fata din bucati (Girl in pieces)
Produs publicat in 2017 de Storia Books
Data aparitiei: Iunie 2017
Colectia Young Adult
Format: 140x200
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 440

PREZENTARE

  Charlotte Davis este făcută bucăți. La doar 17 ani, a pierdut mai mult decât au pierdut alții în toată viață lor, dar a învățat să uite. Cioburile dintr-un borcan spart fac tăieturi adânci, iar durerea fizică anihilează suferința sufletească până când nu mai rămâne decât liniște. Nu trebuie să se mai gândească nici la tatăl ei, nici la răul în care a pierit acesta. Nu mai este nevoie să-și amintească de prietenă ei, care a dispărut pentru totdeauna. Nu-i mai vine în minte mamă ei, care nu mai are ce să-i ofere.

 Cu fiecare cicatrice nouă, inima lui Charlie devine tot mai puternică, dar doare în continuare. Doare îndeajuns de tare cât să nu-i mai pese de nimic, ceea ce este necesar câteodată, ca să poți ieși din întuneric.
 Un portret extrem de emoționant al unei adolescente aflate pe punctul de a se pierde pe sine și o poveste despre drumul pe care trebuie să-l parcurgă pentru a supraviețui în propria piele. Cartea de debut a lui Kathlees Glasgow este sfâșietoare și extrem de sinceră. Este o poveste de la care nu vă veți putea lua ochii.

 O carte răvășitoare despre durere și despre vindecarea câștigată cu mult efort...Mi-aș dori ca toate adolescentele să citească O fata din bucăți.-Kara Thomas


       RECENZIE


  Potrivit notei autorei "Se estimează că una din două sute de fete cu vârsta cuprinsă între treisprezece și nouăsprezece ani își provoacă răni singură. În 70% din cazuri, e vorba de tăieturi.Însă e important să nu uităm că aceaste statitici, sunt alcătuite doar pe baza datelor raportate, neluând în calcul și procentul tot mai mare de băieți care se automutilează." Știu că la prima vedere nu pare o foarte mare problemă, dar e imposibil să nu apăra în mintea noastră întrebări de genul "de ce?" sau "cât de mare să fie tristețea lor încât prin automutilare să găsească alinare?". 
     
   
 Charlie Davis este o asfel de fată, care la vârsta de 17 ani, după ce este la un pas să își piardă viața ajunge într-un centru în care primește îngrijire specializată.
     "Automutilarea nu e o formă de a atrage atenția.Nu înseamnă că ai tendințe suicidale. Înseamnă că te zbați să ieși dintr-o stare de tulburare foarte primejdioasă a minții și a inimii și că acesta e mecanismul tău de adaptare."
      
      La început este fata tăcută, doar analizează tot ce se întâmplă în jurul ei, dar treptat va ajunge să se acomodeze și să se împrietenească cu alte fete ce duc aceeași luptă ca și ea. Din păcate din cauza banilor nu mai poate să stea în spital și asfel are la dispoziție doar două soluții: să ajungă din nou pe stradă sau să meargă să locuiască cu mama ei, ceea care a gonit-o și nu și-a mai dat nici cel mai mic interes față de Charlie.  

    Recunosc faptul că Charlie nu alege niciuna din variante, ci se duce să locuiască în apartamentul lui Mikey, un vechi prieten de al ei, pe perioada cât acesta este plecat în turneu. M-a bucurat enorm, pentru că asfel a apărut în mine speranța că, Charlie o să ia viata de la zero și de ce nu, cine știe, poate o să renunțe și la vechile ei obiceiuri.  

    Fără bani și fără prea multe soluții de joburi, ajunge să lucreze ca spălătoare de vase într-un bar, unde îl va întâlni pe Riley, un băiat de douăzeci și șapte de ani, fost baterist într-o formație de succes, ce acum lucrează în barul surorii lui și duce  o luptă cu demonii lui, alcolul și drogurile.   
     
    Dacă vor reuși cei doi să își vindece rănile sufletești reciproc sau se vor afunda și mai mult în noroi veți afla doar citind această carte.  

   I-am acordat cinci stele pe goodreads pentru că  de data asta nu am avut parte de o altă carte  în care personajele ce nutresc o atracție, sunt fie o față rea+ băiat  bun  sau invers, în "O fată din bucăți" atât fata cât și băiatul sunt distruși. cu toate că este scrisă doar din perspectivă lui Charlie, am reușit  să descopăr printre rânduri sentimentele și trăirile lui Riley. 

29 de comentarii:

 1. Cât de interesantă pare! Felicitări pentru recenzia tentantă!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. multumesc si sper sa reusesti sa o citesti si tu cat mai curand

   Ștergere
 2. Felicitări pentru recenzie! Am și eu cartea și așteaptă nerăbdătoare să fie citită.

  RăspundețiȘtergere
 3. Pare o carte chiar interesanta. Desi am tot vazut cartea prin online, nu m-a atras, dar citind recenzia ta, chiar vreau sa citesc si cartea. Am inceput sa citesc mai multe carti cu probleme de adolescenti, poate pentru a intelege mai bine si sa ma pregatesc pe cand creste si fetita mea.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma bucur ca am reusit sa te conving sa adaugi aceasta carte in lista ta de lecturi si sper sa iti placa :*

   Ștergere
 4. Am mai citit carti despre oameni care aleg sa se automutilize si am ramas impresionata de lupta lor interioara, de motivatia autoranirii.
  Pare o carte captivanta asa ca o trec pe lista mea de lectura din toamna.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Atunci eu nu pot decat sa iti urez lectura placuta si astept recenzia ta :*

   Ștergere
 5. Neaparat trece pe listă, ai reușit să mă tentezi ;)

  RăspundețiȘtergere
 6. Imi palce foarte mult modul cum sunt construite personajele din aceasta carte, drept motiv m-a tentat la maxim prezentarea ta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma bucur sa aud ca te-am tentat. Sper sa o citesti si tu in viitorul apropiat :*

   Ștergere
 7. Dacă ai sti cat de curioasă sunt eu în privinta acestei carti. Cred ca este nevoie de o anumită stare pentru parcurgerea ei, dar mi-o doresc pe lista de lectura

  RăspundețiȘtergere
 8. Interesantă prezentare, totuși nu cred că am starea necesară să o citesc acum. Cândva, în viitor, poate.

  RăspundețiȘtergere
 9. Citind primele randuri ale prezentarii, gandul mi-a zburat la "50 de zile inainte de sinucidere".

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu am citit-o asa ca nu pot sa fac o comparatie intre cele doua, dar chiar imi doresc foarte mult sa citesc si aceasat carte aparuta la Leda. O am de ceva timp in wishlist, dar de fiecare data cand am avut posibilitatea sa o cumpar nu era pe stoc :D :D. Parca ar fugi de mine.

   Ștergere
 10. Am mai citit carti cu astfel de subiecte si intr-adevar ai nevoie de o anumita stare sa poti digera si analiza mai bine, si de ce nu, sa nu intru tu ca cititor intr-o,,gaura neagra"

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asta asa e, Iasmy. Asfel de carti pot sa afecteze intr-un mod negativ anumiti cititori si sa le dea idei negre :(

   Ștergere
 11. Pare o carte răvășitoare... Felicitări pentru recenzie!

  RăspundețiȘtergere
 12. Pare fix pe gustul meu cartea. O adaug pe lista. ::P

  RăspundețiȘtergere
 13. O recenzie care mi-a atras atentia asupra cartii, felicitari! Am trecut-o pe lista, si sper sa se termine pe o nota optimista (nu-mi plac finalurile triste).

  RăspundețiȘtergere
 14. Foarte frumoasă recenzia. E pe wishlist. :D

  RăspundețiȘtergere