miercuri, 19 iulie 2017

Recenzie Obsesia- Nora Roberts

Titlul: Obsesia
An aparitie: 2016
Autor: Nora Roberts
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Blue Moon
Editie: Necartonata
Editura: LITERA
Nr. pagini: 464
PREZENTARE

Naomi Bowes si-a pierdut inocenta in noaptea in care si-a urmat tatal in padure. Eliberand-o pe tanara tinuta captiva de el, copila de nici doisprezece ani a dezvaluit crimele oribile ale tatalui sau. Dar pacatele lui Thomas David Bowes o urmaresc, chiar si atunci cand e la un pas de fericire.
Devenita un fotograf de succes si traind sub numele de Naomi Carson, ea a gasit un loc pe care sa-l transforme in caminul mult visat – o casa veche, ce necesita reparatii, aflata la mii de kilometri distanta de tot ceea ce a cunoscut vreodata. Naomi isi doreste o existenta solitara, dar locuitorii din Sunrise Cove se dovedesc a fi foarte prietenosi si reusesc sa-si croiasca drum catre inima ei – mai cu seama chipesul Xander Keaton.
Naomi simte ca nu mai poate ramane in izolarea ei si stie ca relatiile prilejuite de noua sa viata sunt ceea ce fiinta ei a ravnit in taina dintotdeauna. Dar pacatele tatalui sau pot deveni o obsesie, si, asa cum Naomi stie deja, trecutul ei este un cosmar care o urmareste necontenit.

RECENZIE

Datorită Norei Roberts și a cărții sale Obsesia, mi-am amintit încă o dată de ce ador acest gen de lectură și de ce niciodată nu mă plictisesc indiferent de numărul destul de consistent de cărți pe care le-am citit. Perfectă pentru cei care vor să încerce ceva ușor, dar care să îți capteze atenția de la prima până la ultima pagină.
   Mister, suspans care se împletesc într-o perfectă armonie cu romance-ul ce mi-aș putea dori mai mult de la o carte?

                       " Finalurile și începuturile nu există
                       Există doar părțile din mijloc.
                                                 Roberts Frost "
    Acest citat mi-a rămas întipărit pe tot parcursul acțiunii și nu cred că Nora putea să găsească un altul care să descrie și să se potrivească cu viața dusă de Naomi Bowes.

   În anul 1998 pe când nici nu împlinise 12 ani inocența și curiozitatea o împing pe aceasta de la spate să își urmărească tatăl, pe Thomas David Bowes care se duce în miezul nopții într-o pădure. Cum următoarea săptămâna urma să fie ziua ei, crede că în pivnița unde acesta pătrunde și petrece o perioadă destul de lungă de timp se află bicicleta mult dorită sau câinele pe care nici fratele ei, preferatul și răsfățatul familiei nu speră vreodată să îl primească. Toate aceste vise îi sunt însă spulberate când în loc de minunatul cadou o găsește pe Ashley, o tânără torturată.

  "Nu era îmbrăcată, nu avea nimic pe ea, dar nu încerca să se acopere.
 Nu putea, nu putea să se acopere. Mâinile îi erau legate cu o funie-însângerată de la rănile deschise de pe încheieturile ei -, iar funia era legată de un stâlp de metal din spatele vechi pe care se afla. Avea și picioarele legate, la glezne, și desfăcute larg. "
Chiar dacă știe că tatăl ei urmează să fie arestat pentru faptele lui și familia ei va avea de suferit, cu toate astea o salveza pe Ashley și împreună cu aceasta merge la poliție.
"Ești foarte deșteaptă și curajoasă. Mi-ai salvat viața, Naomi. Ai salvat o viață înainte să împlinești doisprezece ani. Să nu uiți niciodată."

   Pentru puterea de care dă dovadă, stăpânirea de sine și modul în care reacționează în fața acestui tablou dezolant, greu de privit chiar și pentru un adult, au transformat-o pe Naomi în personajul meu feminin preferat. Cea mai bună dovadă este chiar mama ei, Susan, care orbită de dragostea pe care i-o portă soțului ei, refuză să accepte realitatea și o acuză pe aceasta că și-a imaginat totul.
   "Nu poate fi adevărat. Susan se trase înapoi și îi prinse fața în mâini. Ți-ai imaginat totul. Ai avut un vis urât, rosti ea sălbatic.  "
    Am înțeles-o cât de cât în acel moment, găsindu-i drept scuză  șocul produs de aflarea veștii că timp de paisprezece ani a dormit în același pat cu un criminal. Nu am mai putut să trec însă cu vederea faptul că își trădează propria fiică și acceptă să se facă un film inspirat din viața ei pentru că așa îi cere soțul ei, dar sinuciderea ei din anul 2002 nu m-a surprins cu absolut nimic.

    Trecând peste șocul de-și găsi mamă moartă în urma unei supradoze de pastile ajungem în anul 2016 când Naomi Bowes devenită Naomi Carson, luându-și numele de fată al mamei și al unchiului ei, Seth, care împreună cu Harry, iubitul lui, i-au susținut atât pe ea, cât și pe Mason în tot ce și-au propus, ajunge în Sunrise Cove.
 
   Acum Noami este o tânără de 30 de ani, suplă, frumoasă,  un fotograf de succes ce călătorește prin toată lumea, niciodată nu petrecând prea mult timp într-un singur loc că nu cumva trecutul să îi fie descoperit, dar cumva liniștea pe care i-o emană peisajele o determină pe aceasta să își cumpere o casă .

 Chiar dacă cumpărarea acestei case este o etapă pentru un nou început, pentru o șansă la fericire, nu este încă dispusă să îi acorde o șansă și iubirii. Sentimentele pe care le nutrește pentru Xander Keaton, mecanicul sexy al orașului nu sunt însă ușor de trecut cu vederea, mai ales că acesta este foarte determinat să rezolve puzzelul din spatele femeii numite Naomi Carson.
  "Avea un chip dur și frumos, un tip cu fața aspră, păr des, ciufulit de vânt, o gură plină, fermă, nezâmbitoare. "
 O relație bazată la început pe sex se va transforma ușor, ușor într-o frumoasă poveste de iubire, dar oaza de liniște și fericirea pe care le găsește Naomi în brațele lui Xander sunt însă greu puse la încercare când în oraș apare un criminal, care din toate indicile o are că țintă pe ea. Cine este acesta și ce legătură există între el și trecutul lui Naomi va las să descoperiți.
   


2 comentarii: