marți, 22 august 2017

Nerve Adevăr sau provocare Carte vs film
 Am încercat un articol nou pe blog și sper să vă placa. Cu toții știm că multe din filmele care apar au la bază cărți, iar Nerve Adevăr sau provocare este unul dintre ele. Ambele mi-au plăcut, dar din păcate filmul nu are foarte multe în comun cu cartea. Ideea de bază e aceeași, un joc în care tinerii îndeplinesc anumite provocări și în schimb primesc anumite compensații, dar asemănările se opresc cam aici. Nici provocările nu sunt aceleași.

1. În carte Vee este îndrăgostită de Matthew pe când în film pe tip îl cheamă JP.
 "un râs familiar se-aude din cabina băieților, urmat imediat și de posesor, Matthew, care vine cu precauție spre mine și mă atinge cu umărul său, mai degrabă, umărul meu se freacă de bicepsul lui îndelung lucrat pe terenul de fotbal."
 2. Vee în carte este fată din spatele cortinei care are grijă de hainele și ca machiajul actorilor să fie perfect pă când în film este o fată pasionată de fotografie care a fost admisă la Școala de artă , dar nu are curaj să îi spună mamei ei.
  "După ce trag într-o parte cortina cea grea pentru actul doi, am patruzeci de minute de omorât, căci nu mai trebuie să mă ocup de schimbarea costumelor sau de machiaj, decât dacă un actor are nevoie de un retuș de ultim moment."
 3. O altă diferență între carte și film este  necunoștința lui Vee în legătură cu acest joc Nerve.
 "lovesc porțiunea de ecran care trebuie, închizând asfel site-ul care îți îmbracă poza cu diverse modele de haine. Este înlocuit cu o reclamă la un joc nou care se numește NERVE, ceva ce practic seamănă cu Adevăr și provocare, fără partea cu adevărul." 


 4. Dacă în carte Syd nu participă la acest joc, în film ea este cea care îi spune despre acest joc lui Vee și îi sugerează să se înscrie ca Observator. 
 "să nu cumva să pomenești de asta în fața lui Sydney. Murea de nerăbdare să se înscrie la jocul de luna asta, după care a aflat că înscrierea este programată în aceeași seară în care avem reprezentația finală." 
5. Nici personajul principal Ian nu seamănă cu cel ales de cei de la cast să îl interpreteze. Ok, înțeleg că trebuie să fie un actor sexy, dar de ce cu părul scurt când în carte spune că are părul lung și negru. Măcar la partea cu sexy au nimerit-o, nu? 


 "Păr negru și lung până la bărbie, ochi la fel de negri și pătrunzători, pomeți ascuțiți. Într-un cuvânt, sexy."
Vee la radul ei este brunetă și cu ochii albaștri pe când Emma Roberts, actrița care o interpretează este blondă. Da, nu cred că mai are rost să comentez. 

  Syd e blondă pe când cea din film are doar poate câteva nuanțe de blond. Cred că regizorii au încurcat culorile sau poate aveau nevoie de alți ochelari.

Singurul personaj căruia cred că i-au atribuit perfect rolul este Tommy. Exact așa mi l-am imaginat pe tot parcursul cărții. 

6. Vee în carte are atât mamă cât și tată și nu se amintește absolut nimic de un frate. Cei doi părinți sunt foarte protectivi cu ea mai ales de când a ajuns în urmă cu șase luni în spital din cauza unui accident prostesc. În film apare doar mama ei și ar fi avut și un frate, care din păcate a murit.  


7. Scenă în care ea îl întâlnește pe Ian sunt total diferite. Cadrul coincide la ambele de fapt, într-o cafenea, doar provocările sunt diferite.  În  cartea ea trebuie să îi ceară acestuia să îi cumpere un latte și cât timp așteaptă să cânte cu ochii închiși un cântec, pe când în film, ea îl alege dintr-o pură întâmplare el fiind singurul băiat acceptabil din cafenea căruia să îi dea un sărut și în felul acesta să treacă peste prima provocare.


Mă bucur însă că au păstrat în această scenă și momentul în  care Ian cântă. Este un moment foarte amuzant atât în carte cât și în film și nu avea nevoie de nicio schimbare. Măcar regizorii au fost și ei de acord cu acest lucru.


 8. În carte Ian conduce o mașină Volvo, care de fapt e a părinților lui, pe când în film are un super motor. În felul asta cred că regizorii au vrut să aducă cât mai mult cu un băiat rău și sexy.  9. Provocările și  premiile pe care aceștia le câștigă, în carte respectiv în film,  la sfârșitul fiecărei provocări sunt diferite. Le prefer mai mult pe cele din carte.  Chiar și regulile sunt puțin schimbate. Dacă în film nu trebuie să existe mai mulți câștigători, în carte se aplică regulă toți pentru unu și  unu pentru toți. Mai interesantă ideea cărți și dă o notă și mai mare de dramatism.


 10. Scena de final cu Vee ținând o armă în mână există și în carte, dar în carte e mult mai dramatică și te ține cu sufletul la gură.

 11.Măcar happy-end-ul îl întâlnim  în ambele, dar decorurile sunt diferite.

Trailerul filmului.
4 comentarii:

 1. Nu am citit cartea încă, nici filmul nu l-am văzut... Felicitări pentru ideea minunată! <3

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. multumesc Oana, pentru sustinere. :* Iti recomand cartea, filmul nu fiind cine stie ce blockbuster care sa merite o mare atentie.

   Ștergere
 2. Interesant articolul! E bine ca ai notat diferentele. Eu am vazut mai intai filmul, iar cand am citit cartea, am fost putin debusolata din cauza diferentelor. Pot spune ca mi-a placut filmul din cauza actiunii alerte, dar cartea mi-a placut mai mult din cauza evenimentelor din a doua parte. Mi s-a parut mult mai captivata faza cu pistoalele...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. da, in carte scena cu pistoalele iti ridica un pic tensiunea si cred ca a fost pentru prima data cand pot sa zic ca am urat un personaj din toata inima, Tommy. In film nu mi-a fost antipatic, dar poate asta s-a datorat si faptului ca l-au cam facut erou in film :)))

   Ștergere