luni, 21 august 2017

Recenzie Banda celor șase ciori -Leigh Bardugo

Când vezi că o carte are aproape 600 de pagini îți imaginezi că la sfârșit o să ai atât de multe de spus despre ea încât nu o să  știi cu ce să începi și cu ce o să termini. Banda celor șase ciori nu se încadrează în această categorie. Pur și simplu această carte m-a lăsat mască, m-a lăsat fără cuvinte și orice aș avea de spus, teama că ceea ce scriu eu despre ea nu se ridică nici măcar la jumătatea nivelului cărții, mă sperie.

Am avut mici rețineri la început în legătură cu această carte  pentru că nu citisem Trilogia "Grisha" scrisă de același autor, iar Banda celor șase ciori se învârte cam în aceeași zonă, dar spre surpriderea mea nu am întâmpinat nicio dificultate a înțelege care este treaba cu acești oameni înzestrați și cu puterile lor.

Acțiunea începe în Ketterdam, unde facem cunoștință cu Kaz Brekker, poreclit și Mâini Murdare, un tânăr de 17 ani, șeful Scursurilor și în același timp un infractor de temut.

"Un mincinos și un hoț, un om complet lipsit de scrupule. Dar respectă contractele pe care le încheie." 
 Pentru suma potrivită acesta e în stare de absolut orice, așa că propunerea lui Van Eck, chiar dacă e foarte periculoasă e numai binevenită. Știe că odată ce a primit banii își poate îndeplinii cea mai mare dorință a sa, de al distruge pe Rollins Pekka, cel care se face vinovat pentru moartea fratelui său.
"Lăcomia se închină la mine. Poate Kaz fusese cam prea încrezător când spusese asta.  Acum, lăcomia era cea care dicta negocierea cu Van Eck. Era o pârghie care înfrângea rezistența lui Kaz, ducându-l acolo unde voia negustorul." 
Ca să ducă la bun sfârșit această misiune Kaz are nevoie de ajutor,  are nevoie de o echipă specializată, disperată, care să nu dea înapoi la gândul că este posibil să nu se mai întoarcă în viață.
"Ne punem toate speranțele în tine, domnule Brekker. Dacă dai greș, toată lumea va avea de suferit." 
 Acum să vă fac cunoștință cu banda lui Kaz,  cu cei pe care i-a ales să salveze lumea:

 O spionă poreclită Fantoma- Inej 


Inej provie dintr-o familie de acrobați, dar a fost răpită cu ani în urmă de negustorii de sclavi și a ajuns să lucreze la bordelul Menajeria sub comanda lui Tante  Heleen. Cel care a salvat-o de la această viață a fost Kaz, iar acum sunt îndrumarea lui a devenit mână lui dreaptă, cea în care are cea mai mare încredere.
  "Se simțea puțin vinovată că îl spiona pe Kaz, dar el era cel care o transformase într-o spionă. Nu puteai să antrenezi un șoim și apoi să nu te aștepți să nu vâneze." 
  Deși în copilărie l-a întrebat pe tatăl ei care este secretul iubirii adevărate, Inej a făcut greșeală de a se îndrăgosti de Kaz.
 "Mulți băieți o să-ți aducă flori, dar într-o bună zi ai să găsești unul care va afla floarea ta preferată, cântecul tău preferat și prăjitura ta preferată. Și chiar dacă va fi sărman ca să ți le poată oferi, n-o să conteze, pentru că a avut răbdare să te cunoască așa cum nu te cunoaște nimeni altcineva. Doar acelui băiat merită să-i dai inima ta." 

Un condamnat însetat de răzbunare-Matthias Helvar.


În trecut el era un druskelle, un vânător de vrăjitoare a cărui sarcină era să captureze Grisha spre a fi judecăți și executați, dar a făcut greșeală să simtă altceva decât ură pentru o asfel de ființă, pentru Nina-o sfâșie-Inimi și a ajuns să fie întemnițat din cauza ei. Fiind singurul care cunoaște Curtea de Gheață, Kaz are nevoie de ajutorul lui pentru a face un plan al Curții, iar în schimb îi promite acestuia actul de eliberare din închisoare.
 "Voia să între în echipa demonului ca să obțină achitarea, iar apoi, când avea să redevină druskelle, Nina Zenik avea să fie prima lui țintă. Avea s-o vâneze în Kerch, în Ravka, în orice gaură sau colț al lumii unde și-ar fi închipuit ea că se putea adăposti." 
O sfâșie-Inimi care își folosește puterea ca să supravietuiască într-un cartier rău famat- Nina Zenik

    
  Nina a făcut o greșeală în trecut și din cauza ei un om nevinovat, Matthias a fost închis la Poarta Iadului. Sigura ei dorință este aceea de a-l elibera pe acesta, așa că acceptă propunerea lui Kaz să facă parte din banda lui în această misiune. Dacă totul decurge conform planului, la sfârșitul ei cel de care s-a îndrăgostit va fi un om liber, asta dacă nu cumva se omoară între ei până atunci.

Un trăgător împătimit de jocurile de noroc-Jasper. 


 Jasper este un tânăr umil, care se trage dintr-o familie de fermieri. El a venit în Ketterdam să urmeze o facultate, dar a dat în patima jocurilor de noroc și s-a înfundat în datorii. Pentru că este un bun trăgător, el a fost acceptat în banda lui Kaz.
 Jasper  mai ascunde un secret, un secret pe care doar Mâini Murdare il cunoaște, iar Kaz profită la maxim de acest lucru.
 "Jasper întotdeauna se simțise mai bine când oamenii trăgeau în el. Nu că i-ar fi plăcut ideea de a muri ( de fapt, acest posibil rezultat era un inconvenient major), dar, dacă era preocupat să rămână în viață, nu se mai gândea la nimic altceva. "
 Un fugar cu un trecut priviligiat-Wylan

  Wylan este cel mai nou membru al bandei și nu a fost ales pentru că ar avea vreo calitate specială, ci pentru că este fiul lui Van Eck. El reprezinta  pentru Kaz un fel de asigurare că dacă își va duce misiunea la bun sfârșit își va primi banii promiși.

 În alte situații cei șase proscriși ar trece ca și personaje negative, dar Leigh Bardugo a creat o intrigă de așa natură încât răul să devină erou. Bineînțeles că pe parcurs planul lui Kaz va suferi schimbări și asta va aduce și mai mult dinamism cărți și va spori interesul cititorului.

 Dacă vor salva lumea va las să descoperiți singuri.

 Știu că pe net cuplul Kaz și Inej a devenit unul extrem de cunoscut și iubit, dar pentru mine cuplul Matthias și Nina a avut un mai mare magnetism.  Povestea lor de iubire și modul cum a evoluat ea de la ură la dragoste și apoi invers m-a fermecat.


2 comentarii:

 1. Ce pofta mi-ai facut de Bardugo! De mult timp imi spun ca trebuie sa citesc macar trilogia Grisha. Apoi, cand ma uit si la celelalte doua carti( caramizi) cu "ciori", simt o vina apasatoare pentru ca le tin pe raft fara sa le fi rasfoit macar.
  Felicitari !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nici eu nu am citit seria Grisha, iar pentru Banda celor sase ciori intr-un fel te faci si tu raspunzatoare pentru ca de la tine a plecat ideea de duel literar de pe grupul Literatura pe tocuri. Cartile da, se aseamana cu niste super caramizi, dar daca se citesc la fel de repede ca aceasta cu siguranta nu o sa petrecem foarte mult in compania lor. :*

   Ștergere