miercuri, 2 august 2017

Recenzie Defecți Cecelia Ahern


Fiind prima carte young adult scrisă de Cecelia Ahern am avut poate ceva rețineri, dar cum această scriitoare este una din favoritele mele, m-am decis să îi acord o șansă. Bine am făcut, pentru că din clipa în care m-am apucat de citit cu greu am mai lăsat-o din mână. Păcat că face parte dintr-o duologie și acum trebuie să aștept să se traducă și ultimul volum, Perfecți.

   Singură soluție că să supraviețuiești în lumea creată de Cecelia Ahern este să fii perfect, dar această perfecțiune vine cu un preț greu de plătit. Ce rost are să fii văzut asfel dacă nu poți să ajuți un om bătrân care suferă, doar pentru că el este defect?  Să dai dovadă de omenire te face defect?

    "Defectii sunt cetățeni obișnuiți care au comis greșeli morale sau etice." 

   Celestine North este o tânără de șaptesprezece ani, perfectă. Are numai note de zece și cu siguranță va ajunge la universitatea din oraș că să studieze matematică, materia ei preferată. Are un iubit la fel ca și ea, perfect, pe Art Creven, fiul judecătorului  Bosco Creven.


   Judecătoru Creven este șeful comitetului Gilda, o organizație care se ocupă cu anchetarea indivizilor acuzați că sunt defecți. Dacă în Ziua Numirii acuzatul este găsit vinovat, acesta nu merge la închisoare pentru că nu a făcut nimic ilegal, dar a comis acte care sunt considerate insulte aduse societății , ci este însemnat cu fierul încins cu litera D, într-o anumită partea a corpului, în funcție de greșeala pe care a comis-o.
" Pentru decizii greșite, pe tâmplă.
  Pentru minciună, pe limbă.
  Pentru furt, pe palma dreaptă.
  Pentru lipsă de loialitate față de Gildă. pe piept, în dreptul inimii.
  Pentru încălcarea regulilor societății, pe talpa dreaptă.
"

   Chiar dacă nu sunt trimiși după gratii, viața lor nu va mai fi niciodată aceeași. Ei vor trebui să respecte o anumită alimentație, la supermarket nu au acces decât la raionul rezervat Defectilor, doi defecți nu pot discuta între ei dacă nu există și o a treia persoană normală și nu au voie să părăsească țara.

   Parcă sună mai bine cuvântul închisoare, nu? Măcar acolo după ce își ispășesc pedeapsa nu mai au nicio interdicție, pe când o persoană desemnată Defect trebuie să respecte aceste reguli pentru totdeauna.

Celestine nu s-a gândit nicio clipă la aceste lucruri, până într-o zi când s-a tezit pusă în situația de a alege intre să rămână perfectă și să lase un bătrân să moară, doar pentru că e Defect sau să îl salveze și să riște să ajungă la închisoare.

"Chiar nu-l aude nimeni pe bătrân? Chiar nu-l vede nimeni? Privesc în jur uluită. Toți  se uită pe geam sau la bătrân, dezgustați, că și cum ne-ar infectă cu defectele lui." 

Decizia de a-l ajuta , urmată de mărturisirea adevărului în Ziua Numirii, o vor transforma pe Celestine în Defectă până în măduva spinării, ceea ce îi va aduce nu unul ci cinci semne, lucru nemaiauzit până atunci.

  " Nu mi-a păsat dacă este Defect; am văzut o persoană, o ființă umană, care îmi amintea de bunicul meu, pe care nimeni n-o ajuta. Deci ca să vă răspund la întrebare, ce m-a posedat... răspunsul este compasiunea. Și rațiunea.  "

Cu foarte mult curaj și fără să verse nici măcar o lacrimă, Celestine își va primi sentința, ba mai mult de atât nu își va regreta faptele, lucru care îl va scoate din minți pe judecătorul Crevan, pedepsind-o cu un al șaselea semn pe spinare, făcut chiar de el însuși, lucru interzis de lege.

"văd că pe el îl râcâie toate astea. Nu-i iese cum vrea el. Nu-i fac jocul. Planul lui fusese că eu să spun că îmi pare rău și el să oprească înfierarea. Nu-i voi spune niciodată ca-mi pare rău." 

 Singura persoană care i-a fost alături pe tot parcursul acestui proces dur, a fost Carrick, un tânăr închis în aceeași perioadă ca și ea. Chiar dacă nu au vorbit niciodată, între ei s-a creat o legătură foarte strânsă, diferită de tot ce a simțit și trăit alături de Art, iubitul ei.

"Merg către peretele de sticlă și îmi pun mâna dreaptă pe sticla rece, în dreptul mâinii lui. Mâna mea pare de păpușă față de a lui și îmi dau seama că peretele transparent despre care credeam că ne desparte este singurul care ne leagă. Îmi reazem fruntea de el, iar mâna lui se plimbă pe fața ea, înainte de a lovi peretele." 

 Carrick Vane are 18 ani și este DDN, Defect Din Naștere. Un DDN este un copil născut din ambii părinți defecți, iar societatea interzice ca asfel de copii să crească alături de părinții lor. Ei sunt luați și instituționalizați până la optsprezece ani pentru a scoate "defectele"din ei, iar apoi sunt eliberați și le este interzis să își caute părinții biologici.

     Pentru că până la vârsta de cinci ani acesta a crescut alături de părinții lui, cei din Gildă nu au reușit să îl facă pe acesta să îi urască și să îi uite. Imediat ce este eliberat el pleacă în căutarea lor, dar din păcate este prins și asfel urmează să fie judecat pentru lipsă de loialitate. La început o trădează cu indiferentă, pe Celestine, dar decizile luate de ea îl vor face să își schimbe atitudinea și implicit să îi promită la final, că o va găsi.

   "Te voi găsi."

Dacă va reuși Carrick să își țină promisiunea făcută Celestinei și cum se va schimbă viața ei după ce a devenit Defectă, rămâne să aflați singuri.

 Cartea Defecți de Cecelia Ahern am văzut-o ca pe o combinație între Serile Divergent și Jocurile foamei. Dacă nu acțiunea propriu-zisă, Celestine, eroina noastră cu siguranță este o combinație reușită între Tris și Katniss de care vă veți atașa, iar durerea și nemulțumirile ei  le veți simți și voi.

Chiar dacă în ultimul volum se preconizează un triunghi amoros, Art & Celestine  & Carrick, acest lucru nu îmi afectează dorința de a citi cât mai repede următorul volum.   


10 comentarii:

 1. Am citit recenzia ta cu o nespusa placere. Chiar iti asteptam parerea. Felicitari!
  Am devorat toate cartile de Ahern, iar cand am aflat ca de aceasta data ne ofera o altfel de poveste, un alt gen, m-am bucurat mult. Iar din ce ai scris tu, povestea e si pe gustul meu. Sper ca editura sa traduca si volumul 2.

  RăspundețiȘtergere
 2. si eu sper sa il traduca si asta cat mai repede. Da, cu siguranta cartea iti va fi pe plac si astept cu nerabdare sa aflu si parerea ta.

  RăspundețiȘtergere
 3. Sunt invidioasă pe tine pentru acest roman :) Sună foarte bine, felicitări pentru recenzia minunată! 💗 Am trecut pe lista de dorințe...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Trebuie neaparat sa o citesti Oana. Si eu sunt invidioasa pe titlurile pe care le citesti tu, asa ca nu e nicio problema :D.

   Ștergere
 4. Răspunsuri
  1. da, nu ai de ce sa te miri. E ceva diferit fata de stilul cu care ne-a obisnuit Cecelia, dar umorul ala irlandez specific pe care l-am observat in marea majoritate a cartilor ei inca il vei regasi si in aceasta serie. Ti-o recomand din toata inima

   Ștergere
 5. Chiar ma intrebam zilele trecute cum este aceasta carte. Am citit C. Ahern si imi place.
  Am sa caut si eu Defecti, se simte ca te-a prins actiunea.

  RăspundețiȘtergere