marți, 29 august 2017

Recenzie Restul e poveste-Ioana Oprea


Dacă v-ați săturat de acele cărți pline de clișee, care nu vă transmit absolut nimic, iar la sfârșit se transformă doar într-un număr adăugat la lista de titluri bifate și sunteți în căutare de altceva, atunci Restul e poveste de Ioana Oprea este remediul perfect.

 Este o carte "diferită" și acest lucru uneori ne sperie și ne face să o ocolim, dar tocmai asta o face si specială. O dată ce te-ai apucat să o citești nu o mai poți lasă din mână, pur și simplu parcă ești hipnotizat. Cele cinci povești devin o parte din tine, adevărate lecții de viață, iar tu te simți ca un spectator de lux la ele.

 De ce Restul e poveste este diferită?

 1) Petru structura cărții, ea fiind împărțită în cinci părți, cinci povestiri, dar care nu au legătură între ele. Se pot citi în orice ordine.
De obicei oamenii preferă o carte în care acțiunea să se centralizeze doar asupra unui singur personaj, iar întâmplările narate să aibă o cursivitate, un punct comun. Chiar și eu mă încadrez în această categorie, dar surprinzător la Restul e poveste acest mic impediment nu m-a deranjat. Am savurat-o cu aceeași plăcere și la aceeași intensitate de la primul cuvânt până la ultimul.

 2)Pentru modul în care Ioana Oprea îmbină realitatea cu fantasyul, paranormalul, dar fără să depășească limita.

După cum vă spuneam cartea este alcătuită din cinci părți, cinci povești denumite asfel:
 -Restul e poveste
 -Prietenul cel mai bun
 -Lumea văzută prin ochii mei
 -La ghicitoare
 -Vacanță la Madrid


În prima parte "Restul e poveste", care este preferata mea, îl întâlnim pe Ian, un bătrân de 68 de ani care a pierdut tot, iar acum singurul lucru care îl mai ține în viață este medicamentația doctorului. Sătul de această singurătate și de lipsa singurei ființe pe care a iubit-o, Angela-nume de înger, decide să își curme durerea, dar nu înainte de a scrie o carte care, cine știe poate în viitor va schimba destinul măcar unui singur tânăr însetat de viață, așa cum a fost el.
"Întotdeauna în existenţa unui bărbat există o EA care îl modifică, îl transformă şi îl ajută, iar în viaţa mea EA poartă numele Angela."


 În Prietenul cel mai bun facem  cunoștință  cu Alexandra, o tânără pe care o deranjează totul în jurul ei și nu e mulțumită de absolut nimic.
"dar ce nu mă supără!? De la vecina de deasupra, care nu respectă progra mul de linişte, până la şefa mea, trecând şi prin neajunsuri materiale sau diverse nedreptăţi cotidiene. Şi să nu- i uităm pe aşa- zişii prieteni, mă rog, nu toţi…"
 Într-o dimineață primește vizita unui bărbat misterios, cu tenul măsliniu și părul până la umeri, îmbrăcat complet în alb care o întreabă ce ar vrea să schimbe: trecutul, prezentul sau viitorul?
 Alexandra decide să își schimbe trecutul, dar oare decizia luată de ea a fost cea corectă? Dar cine este acest tânăr misterios și de ce a apărut chiar acum în viața ei? Asta veți descoperi singuri.

În cea de-a treia parte "Lumea văzută prin ochii mei", o întâlnim pe Maria, o tânără ce locuiește împreună cu iubitul ei, Victor. Cea mai mare teamă a ei sunt cuțitele, o fobie pentru care nu a găsit niciodată o explicație.
"Nu suport cuţitele, îmi dau o stare de teamă amestecată cu tot soiul de sentimente pe care nici măcar nu pot să mi le explic, am continuat aproape pe nerăsuflate, căci credeam cu toată fiinţa în argumentele mele."
Insistențele lui Victor, dar și din dorința ei de a deslușii o dată pentru totdeauna de ce suferă de această fobie, o determină pe Maria să își înfrunte teama și să își testeze limitele. Șocul este prea mare pentru ea, așa că leșină. În acele clipe de inconștientă, Maria vede o tânără îmbrăcată din cap până în picioare în straie lărgi și negre ce ține în mână un cuțit de parcă acesta ar fi ultima ei scăpare.
 Cine este tânără și ce legătură există între ea și teama Măriei pentru cuțite?


În "La ghicitoare" facem cunostintă cu patru tinere și cu poveștile lor de viață .
  Irina,Teo, Anda și Măriuca erau cele mai bune prietene. Ca să sărbătorească terminarea facultății și ca să afle ce le așteaptă în viitor,  au decis să meargă la Tanti Florica ca să le dea în cărti. La final au făcut un pact, peste zece ani să se intalnească într-o cafenea și fiecare să mărturisească ce le-a spus vrăjitoarea, iar împreună să își dea seamă de verdicitatea celor ghicite.

 Timpul a trecut, iar ziua adevărului a sosit. Își vor respecat cele patru tinere pactul? Cum s-au schimbat viețile lor o dată cu trecerea timpului? Ce urmări a avut asupra lor vorbele rostite de Tanti Florica?  Asta veți descoperi în cea de-a patra parte a cărții Restul e poveste .

 În cea din urmă poveste, "Vacanță la Madrid", o cunoaștem pe Diana care împreună cu Cristina, cea mai bună prietenă a ei, pleacă la Madrid să uite de toate problemele de acasă și să se distreze.

Crsitina este o tânără care are o relație cu George, un tânăr gelos și foarte violent. Indiferent de câte ori acesta i-a greșit, faptul că  îi face toate poftele au determinat-o să închidă mereu ochii și să treacă peste. În urma ultimei lui crize care s-a terminat nu foarte bine pentru ea, aceasta îi fură cardul și împreună cu Diana pleacă la Madrid.

Diana profită la maxim de această călătorie și vizitează foarte multe puncte turistice, printre care și Palacio de Cristal, un loc pe care deși nu l-a văzut niciodată i se pare atât de cunoscut de parcă ceva sau cineva din trecut o atrage.

Ce se întâmplă cu Diana? De ce totul îi pare atât de familiar? Asta ne propune Ioana Oprea să descoperim în această ultima poveste, care reprezintă totodată un final foarte frumos pentru această carte.
3 comentarii: