duminică, 24 septembrie 2017

Interviu cu un autor român contemporan-Natașa Alina Culea
Mulțumesc Natașa Alina Culea. Pur și simplu m-ai lăsat fără cuvinte și prin acest interviu mi-ai demonstrat că tot ceea ce faci, faci din toată inima și pui foarte multă pasiune. Mult noroc în tot  ce ți-ai propus  și la cât mai multe cărți scrise. 

1.     
Cum crezi că te descriu persoanele pe care le întâlnești și vorbești cu ele pentru prima dată?  
 Sunt genul de persoană care provoacă reacții contradictorii, mai rar pe sfânta cale de mijloc. Ori mă plac foarte mult, ori nu mă suportă deloc. Bărbații mă plac mai mult ca femeile, astea este clar! J Sunt destul de încăpățânată și nu încerc să schimb părerea negativă a cuiva despre mine. Unii oameni vin chitiți să nu te placă și nu le vei schimba ideile orice ar fi, așa că prefer să-mi îndrept atenția către cei care mă plac, nu să îmi irosesc energia cu lucruri inutile. Foarte rar sunt păcălită asupra intențiilor reale ale celor din jurul meu, sunt un adevărat scanner pentru emoțiile și gândurile celorlalți, deși păstrez tăcerea asupra a aceea ce observ în detaliu.

2.      Cel mai mare defect al tău de care nu poți să scapi?
Am multe defecte, iar unii spun că sunt toate mari! J Eu îmi iubesc defectele și le văd și părțile pozitive. Oricine poate spune, de exemplu, că este rău să fii impulsiv – asta pentru că nu știe că pasiunea include impulsivitate – sau să fii risipitor – asta pentru că nu înțeleg cum este să fii deasupra lucrurilor materiale sau să pui mereu preț pe ceea ce simt oamenii în defavoarea lucrurilor etc. Totul depinde de unghiul din care te uiți, iar noi ne uităm mereu din unghiul pe care-l alegem conștient sau mai puțin conștient. Defectele mele mă deranjează doar atunci când pot aduce suferință în jur, asta nu aș suporta și as reevalua situația imediat. Tocmai pentru că sunt risipitoare material, nu emoțional J

3.      Te-au susținut cei dragi atunci când ai pus punctul pe "i" și ai decis să îți publici prima carte sau nu au fost așa de încrezători în reușita ta?
Cred că am avut parte de ambele reacții. Din fericire, atunci când îmi doresc ceva, îmi sunt suficientă. Este admirabil să am pe cineva de partea mea, dar pot fi și singură și să nu am nicio problemă că lucrurile stau astfel. De cele mai multe ori, adversitățile și aversiunile doar mă ambiționează.

4.      Ești genul de persoană superstițioasă?  De exemplu e ceva pe care îl faci de fiecare dată când te apuci să scrii sau la fiecare lansare de carte pe care ai avut-o, ai luat cu tine un anumit obiect/persoană care consideri că îți aduce noroc? 
Sunt foarte superstițioasă și am o adevărată pasiune pentru mistere, ezoterism, metafizică. De la Cabala la filosofia New Age, de la budism la șamanism, totul mă fascinează. Cu cât mai criptic, cu atât mai interesant pentru mine. Dacă m-aș fi născut în circumstanțe puțin diferite, aș fi fost un sihastru mistic, o călătoare sau un detectiv care se abate frecvent de la norme.
Nu am un obiect de care sunt atașată. În copilărie am avut un soi de talisman făcut de mama mea, dar l-am pierdut la un moment dat. Pentru scris chiar nu am nevoie de noroc, poate că a scrie este cea mai naturală stare a mea și este mai greu să fac altceva. Mi se întâmplă totuși să arunc anumite lucruri sau haine pe care le asociez cu ceva neplăcut. Mă descotorosesc de ele ca un feng-shuist.


5.      Cum îți petreci timpul liber și ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?
Scriu, citesc, încerc să mă perfecționez – indiferent ce înseamnă asta pentru mine, iar zilnic poate fi altceva. Cu toate acestea, păstrez câteva direcții care sunt mai importante pentru mine și acolo dau tot ceea ce am mai bun. Am și mici hobby-uri: yoga, ceaiurile, poeziile… Acum sunt foarte entuziasmată pentru că voi relua lecțiile de pian și de canto.

6.      Cel mai ciudat loc în care te-a lovit inspirația și nu ai putut rezista fără să o materializezi?
Scriu peste tot. Cel mai greu îmi este când sunt pe stradă, în mers, destul de probabil să mă vezi butonând în notepad-ul din telefon chiar și când traversez J  Foarte multe idei am noaptea, iar unele se pot pierde dacă nu am un carnețel pregătit lângă pat.

7.      O întâmplare haioasă pe care o ai legată de una din cărțile tale. Nu contează dacă aceasta a avut loc pe vremea când încă lucrai la ea sau după ce a fost publicată cartea.
Hmm poate că cel mai haios lucru ar fi chiar acțiunea, pe alocuri, a romanului Nopți la Monaco, carte pe care am scris-o într-un stil foarte degajat, lejer și amuzant. Poate că are un umor cam negru totuși J:
„Într-o frumoasă sâmbătă la început de aprilie, Nicoleta a rămas acasă cu cei doi frați mai mici. Restul familiei plecase la înmormântare — mare prilej de fericire — unde mâncarea era gratis și băutura așijderea. Să tot mori în satul Văleni de lângă munte.  Se adunaseră câteva zeci de capete la pomană, căci răposatul Ionel, țiitorul cârciumei locale, era un bărbat cunoscut și apreciat de toți amicii lui de băutură, printre care și Grigore Dragomirescu al nostru. Doamne ferește să dea el de gol vreun companion când venea nevastă-sa să-l care acasă din bar pe nefericit și-l întreba pe Ionel câți bani a cheltuit pe băutură.
— I-au făcut cinste băiețașii… răspundea el mieros, dar prompt tuturor muierilor.
Ionel nu mai spunea nimic, stătea lungit molcom, puțin mort, dar foarte țeapăn, în cutia din lemn de fag, cu o mină de tardivă demnitate printre jerbele de garoafe și margarete împletite cu panglici. Murise la 52 de ani. Ar mai fi trait el mult și bine, dar băutura îi scofâlcise ficatul contorsionat de deprinderile greu de acceptat, iar șoricii și jumările înghițite de-a lungul vieții i se așezaseră de-a lungul și de-a latul arterelor înfundate ca țevile înainte de venirea instalatorului. Nevastă-sa, care nu auzise în viața ei de colesterol, îi gătise mereu chiftele de porc prăjite-n untură, cârnați picanți cu bucățele de șuncă, sarmale rotofeie ce se lăfăiau în ulei și alte asemenea sinucideri. L-au jelit băiețașii lui, nevoie mare; de supărați ce-au fost au început să se bată între ei chiar în localul pierzaniei. S-au bătut cu tot ce aveau la îndemână și mai reușeau să zărească, căci cu greu mai focalizau după o damigeană făcută poștă, cu tacul de la masa de biliard, cu sticlele de rom, până și cu scaunele pe care stăteau melancolici mai devreme. Ăl cu tacul era un împătimit al filmelor de bătaie cu Van Damme; îi cotonăgea mai cu talent pe tovarășii de băutură, restul, niște amatori dezorientați.
Ce se va întâmpla cu cârciumioara mea?… s-ar fi întrebat Ionel dacă ar fi putut. Dar nu mai putea să se întrebe și, oricum, viața are grijă să-ți șteargă urmele trecerii pe pământ mult mai degrabă decât ți-ar plăcea să crezi”
FRAGMENT – NOPȚI LA MONACO


8.      Dacă ai avea superputeri și ai putea să aduci la viață un singur personaj din cărțile tale, cine ar fi și de ce? 
Pe Carlos Oliveira din Nopți la Monaco. Am mai spus că este idealul meu de bărbat :D În rest, majoritatea personajelor mele cam sunt reale, sunt în viață și bine-merci J

9.      Ca de final, lasă-ne câteva rânduri prin care să mulțumești celor care ți-au cumpărat și citit cărțile. 
Îți mulțumesc ție pentru interviu, dar și pentru ideea asta grozavă și le mulțumesc celor care citesc romanele mele, mai ales, celor care își fac timp să împărtășească cu mine impresiile lor în urma lecturii. Este gestul cel mai de preț pentru mine și vă asigur că nu-l voi uita niciodată!
 _________________
Natașa Alina Culea (autoare)
·        Natașa, bărbații și psihanalistul
·        Marat
·        Lupii trecutului. Sofia
·        Nopți la Monaco

·        Visele nu dorm niciodată

35 de comentarii:

 1. Răspunsuri
  1. Eu iti multumesc pentru timpul acordat si pentru ca ai reusit prin raspunsurile tale sa transformi acest interviu in ceva foarte frumos de care ma simt mandra. Te pup

   Ștergere
 2. Foarte frumos interviul, am mai zis-o si o repet: chiar citirea raspunsurilor Natasei reprezinta o lectura placuta, ce sa mai zic de carti. Felicitari!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, raspunsurile Natasei sunt de o minunatie rar intalnita asa ca frumusetea acestui interviu i se datoreaza i totalitate.

   Ștergere
 3. Un interviu frumos, cu o autoare minunata! Felicitari!

  RăspundețiȘtergere
 4. Foarte interesant interviul si cu siguranta o autoare care merita a fi citita. Abia astept sa citesc una din cartile ei!

  RăspundețiȘtergere
 5. Natasa mi se pare printre cele mai finute autoare de la noi. E mereu draguta, raspunde elegant si argumentat. Iar cartile ei imi plac mult. Felicitari pentru interviu!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc, dar meritul este in totalitate al Natasei care se vede ca tot ceea ce face face din inima si cu multa pasiune

   Ștergere
 6. Un interviu interesant. Sper sa-i citesc si cartile cat mai curand :).

  RăspundețiȘtergere
 7. Natașa este una dintre autoarele mele de suflet. Reușește să mă surprindă cu fiacre volum al său și știu că mai are multe de spus. Felicitări!

  RăspundețiȘtergere
 8. O autoare foarte talentată, pe care o apreciez în mod deosebit! Felicitări pentru interviu!

  Mult succes în continuare!

  RăspundețiȘtergere
 9. Felicitari! Un interviu foarte frumos, cu intrebari interesante si raspunsuri inspirate!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Raspunsurile sunt cele care dau toata frumusetea acestui interviu, Oli. Multumesc pentru vorbele frumoase.

   Ștergere
 10. Foarte frumos interviul. Intrebari originale si raspunsuri la fel. :)

  RăspundețiȘtergere
 11. Nu ma pot lauda ca i-as fi citit cartile, dar interviul mi-a lasat impresia unei persoane echilibrate, cu o personalitate puternica.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aceasta impresia mi-a lasat-o si mie Ely si chiar sunt si mai curioasa sa-i citesc cartile.

   Ștergere
 12. Îmi place interviul. Am citit o parte din cărțile Natasei și imi place modul cum scrie.

  RăspundețiȘtergere
 13. Ce-mi plac raspunsurile ei! Cartile la fel (cel putin cele citite de mine). Urmeaza si restul cartilor, desigur. Natasa imi pare ca o persoana cu care ti-ar fi mai mare dragul sa vorbesti numai de dragul de a o asculta, asa cum un cititor citeste si reciteste cartea mult iubita. Sper sa avem ocazia sa si vorbim fata-n fata!

  RăspundețiȘtergere
 14. Răspunsuri
  1. Multumesc Iasmy desi totul i se datoreaza mai mult Natasei :)

   Ștergere
 15. Vă mulțumesc pentru frumoasele voastre comentarii! Tare aș vrea să ne vedem și să ne îmbrățișăm ca niște prietene dragi adunate laolaltă din dragoste pentru cuvântul scris <3

  RăspundețiȘtergere
 16. Minunat interviu, felicitări! <3 Eu încă nu am ajuns să citesc romanele autoarei, dar fiecare interviu mă face să regret că încă nu am ajuns la ele...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da Oana, are ceva al ei care te face sa-ti doresti sa o cunosti si prin intermediul cartilor ei :)

   Ștergere
 17. Fain interviul si interesante intrebarile. Mi se pare foarte fain sa ai inspiratie asa, oricand, in orice moment al zilei si sa poti scrie oriunde te afli :)

  RăspundețiȘtergere