vineri, 1 septembrie 2017

Recenzie Aleasa Dragonului- Naomi Novik


 Aleasa Dragonului este o carte cu și despre vrăjitori. Știu la prima vedere sună puțin ciudat, pentru că titlul nu vă duce deloc în această direcție, din contră vă așteptați la ceva care să vă amintească de basmele copilăriei, unde prințul vine călăre pe un cal alb și o salvează pe prințesa aflată la ananghie. Eu cam la asta m-am gândit , iar coperta a avut și ea vina ei, aceasta aducându-mi foarte mult aminte de Frumoasa și bestia, dar povestea bestiei, în cazul nostru a dragonului, a fost spulberată încă de la început de Naomi Novik.
 "Dragonul nu mănâncă fetele pe care le ia cu el, în ciuda poveștilor care se spun în Vale. ... o fi el vrăjitor și nemuritor, dar tot om rămâne, iar tații noștri s-ar duce în ceată să-l omoare dacă Dragonul și-ar manifesta dorința de-a gusta pe vreuna dintre noi o dată la zece ani."
 Chiar dacă în prima jumătate nu avem parte de foarte multă acțiune, discuțiile condimentate și presărate cu foarte  mult umor dintre Dragon și Agnieszka au fost suficiente ca să mă facă să nu las cartea din mână. Nici măcar jignirile de genul idioato, proasto, țărăncuță nătângă nu m-au zgâriat absolut deloc la timpane. Ironic, rostite de Dragon, parcă erau dulcegării, alintări, iar Agnieszka profită la maxim de stângăcia ei că să aducă la lumina această față a Dragonului.
 "Voiam să-l necăjesc amarnic de câte ori s-ar fi uitat la mine, iar el mă recompensa de fiecare dată cu o încruntătură neîncrezătoare."
Singurul lucru care m-a deranjat, dar asta foarte puțin, este faptul că acțiunea este narată doar din perspectiva Agnieszkăi. Mi-ar fi plăcut la nebunie să descopăr și prin ochii Dragonului cum o vede și ce sentimente îi trezește Agnieszka la fiecare boacănă pe care o face, pentru că sincer vorbind i-a pus de foarte multe ori voința la încercare.
 "S-a holbat la vrajă, apoi a întors cartea că să-i vadă cotorul, de parcă nu-i venea să-și creadă ochilor, după care a urlat:
-Contradicție, non-sens, bătută-n cap ce ești, ce-ai mai făcut de dată asta?"

Agnieszka este o tânără de șaptesprezece ani care locuiește în Dvernik, un sat aflat la unsprezece kilometrii de Codru, o pădure populată cu cele mai înfricoșătoare creaturi. În schimbul protecției pe care Dragonul le-o oferă, la fiecare zece ani alege o fată pe care o ține prizonieră în turnul lui.
 "ia numai o fată care are șaptesprezece ani împliniți, între octombrie și octombrie anul următor." 
 Deși se încadrează cerințelor Dragonului alături de alte zece fete, Agnieszka și restul locuitoriilor nu-și fac prea mari griji, toți știind că acesta urmează să o aleagă pe Kasia, cea mai curajoasă, deșteaptă și frumoasă fată din Vale.
 Mare le este mirarea când Dragonul o alege pe Agnieszka,fata slăbănoagă cu picioare mari a cărei calitate era să rupă, să păteze sau să piardă tot ce avea pe ea într-o zi.
"Încă nu-mi era limpede. Cred că nimănui nu-i era, nici măcar părinților mei. Totul se întâmplase atât de repede și eram uluită că reușisem să-i atrag atenția până la urmă." 
Curând Dragonul va descoperi că Agnieszka este vrăjitoare, așa că acesta se vede nevoit să o învețe  cum să-și folosească puterile. Chiar dacă e la început și nu cunoaște foarte multe vrăji, atunci când mama Kasiei vine să îi ceară ajutor, nu stă nicio secundă pe gânduri și împotriva voinței Dragonului se avântă singură în Codru pentru a o salva pe aceasta din ghearele Umblătorilor.
 "Odată văzusem unul în depărtare, printre copaci.Era ca o gânganie uriașă ce imita ramurile copacilor, asfel fiind aproape imposibil s-o zărești prin desișurile cu care își împletea brațele."
 Agnieszka reușește să-și salveze prietena, dar vestea că cineva a fost salvat din Codru îi atrage atenția prințului Malek, a cărui mamă fusese răpită în urmă cu douăzeci și unu de ani de forțele întunecate ale Codrului. Acum atât ea cât și Dragonul se văd obligați să plece într-o misiune de salvare din care nu se știe dacă mai pot scăpa cu viață.

Vor reuși cei doi să o salveze pe regină? Cine este Codru și de ce își dorește atât de mult să se răzbune pe Vale? Asta vă rămâne să descoperiți singuri asta dacă nu sunteți cumva vrăjitori și cunoașteți deja deznodământul poveștii.

 PS. Cartea urmează să fie ecranizată. :)

15 comentarii:

 1. Felicitări pentru recenzie! Sună foarte bine!

  RăspundețiȘtergere
 2. Frumoasa recenzie, chiar ma tenteaza cartea.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este foarte interesanta Ancuta si daca iti place genul fantasy atunci aceasta carte e perfecta :*

   Ștergere
 3. De curând mi-am cumpărat si eu cartea asta. Recenzia ta a venit la fix! Mulțumesc pentru tentație!

  RăspundețiȘtergere
 4. Si eu am cumparat-o dupa ce am citit recenzia Alinei-literatura pe tocuri si nu am fost deloc dezamagita ca am luat aceasta decizie. M bucur sa aud ca la randul meu am tentat pe cineva. :*

  RăspundețiȘtergere
 5. Auzisem de carte, dar am asteptat sa vad mai multe păreri despre ea. Acum am trecut-o pe lista mea. Poate ajung si la ea.

  RăspundețiȘtergere
 6. Pe mine m-ai convins, trebuie să am acest roman...

  RăspundețiȘtergere
 7. Ma bucur sa aud asta Oana. Lectura placuta.

  RăspundețiȘtergere
 8. Am văzut volumul prin librării și tare mi-a plăcut, dar până la urmă, am ajuns să-mi cumpăr primele trei volume din Temeraire de aceeași autoare. Nu m-am apucat de ele încă, dar urmează să o fac și să văd dacă îmi place stilul lui Naomi Novik sau nu. Aleasa dragonului sună interesant, chiar m-ai făcut curioasă acum :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Lectura placuta. De abia astept sa aflu ce parere ti-au facut romanele pe care le-ai ales.

   Ștergere
 9. Sunt de acord cu tine in tot ce ai scris. Si da, mi-as fi dorit sa citesc si perspectiva Dragonului.
  Ma bucur mult ca Aleasa a fost pe gustul tau. Felicitari pentru recenzie!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, Alina! Mi-a placut foarte mult si iti multumesc pentru sugestie.

   Ștergere